Het verdienmodel van Wendy

Wendy wil graag meer uren werken binnen haar huidige baan in een timmerfabriek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Zij vraagt zich echter af of dit iets oplevert als ze daardoor gebruik moet maken van de kinderopvang.

Zou je iets meer over jezelf willen vertellen?

Ik ben Wendy, 35 jaar oud en ik ben getrouwd met Sander. Samen hebben we drie kinderen. Die zitten nu nog allemaal op de basisschool, maar volgend jaar gaat de eerste naar de middelbare school. Ik werk momenteel 16 uur per week als administratief medewerker bij een timmerfabriek waar vooral mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Mijn taken liggen steeds meer bij het commerciële stuk en contact onderhouden met de reclassering, de UWV en alle instanties waar we mee werken. Dit doe ik nu ongeveer 13 maanden. In de fabriek werken we nu vooral met hout en vanaf 1 april gaan we ook een locatie opzetten waar met staal gewerkt wordt. Vanuit deze uitbreiding is gevraagd of ik meer uren (8 uur) zou willen werken. Dat zou ik op zich graag willen, maar of dit kan, is afhankelijk van de vraag of ik hier vervolgens ook echt financieel op vooruit ga.

Hoe ben je bij deze baan terecht gekomen?

Ik werkte eerst bij een andere werkgever, maar daar zat ik niet om mijn plek. Toen ik daar nog werkte heb ik ondertussen al veel gesolliciteerd op andere vacatures. Alleen kwam ik niet veel verder, tot ik op de website van een uitzendbureau deze baan zag staan voor 8 uur per week. Dat is in ieder geval iets, dacht ik, dus daar heb ik toen op gesolliciteerd. Ik mocht vervolgens op gesprek komen en de rest is geschiedenis.

Hoe combineer je je werk nu met het zorgen voor de kinderen?

Normaal gesproken werk ik op maandagen en woensdagen hele dagen van 8 uur tot half 5. Mijn man werkt eigenlijk altijd vanuit huis, dus op maandag en woensdag haalt hij de kinderen uit school. Stel ik zou acht uur meer gaan werken op kantoor, wat neer zou komen op 3 dagen per week, dan wordt het wel veel voor hem om voor de kinderen te zorgen en drie dagen werk zijn te onderbreken. In dat geval zouden we eventueel gebruik willen gaan maken van de buitenschoolse opvang.

Je krijg nu vanuit werk de kans om meer uren te werken. Heb je zelf dat idee ook al gehad?

Bij mijn vorige werk ben ik juist terug gegaan van 3 naar 2 dagen, omdat ik het daar niet naar mijn zin had. Dus toen had ik die behoefte niet zo. Nu zit ik wel echt op mijn plek en dat is een enorm fijn gevoel. Dan voelt het ook niet echt als werken. Toen die vraag van mijn huidige werkgever kwam, ben ik er pas meer over na gaan denken.

Denk je dat de WerkUrenBerekenaar jou kan helpen in de keuze om meer te gaan werken?

De belangrijkste uitkomst van de WerkUrenBerekenaar was dat het inzichtelijker heeft gemaakt wat meer werken mij oplevert. Dat is wel heel fijn om mee te kunnen nemen in je overweging. Verder was het handig om alle inkomsten, kosten en uitgaven in een overzicht te zien. Het helpt om bij benadering te zien wat je per maand gaat overhouden en wat je aan toeslagen kunt krijgen per maand.

Hoe sta je tegenover meer werken nu je de WerkUrenBerekenaar hebt ingevuld?

Ik moet er nog eens goed over nadenken als ik zie wat ik overhoud aan 8 uur meer werken in de week op kantoor, waarvoor ik wel kinderopvang moet regelen. Dan is het misschien minder voordelig om dit te gaan doen en dan kan ik misschien beter overwegen om twee keer een ochtend in de week meer te gaan werken. Zodat ik in ieder geval in de middag tijd heb voor de kinderen.

En wat is je volgende stap?

Ik ben inmiddels met mijn werkgever in overleg gegaan of er andere mogelijkheden waren voor de extra uren zodat ik geen gebruik zou hoeven maken van kinderopvang. We hebben afgesproken dat ik 8 uur per week meer ga werken: 4 uur op locatie en 4 uur vanaf huis. Deze uren mag ik flexibel indelen. Daar ben ik heel blij mee!

De WerkUrenBerekenaar

Wil jij ook weten wat meer of minder uren werken jou oplevert?

Doe de WerkUrenBerekenaar