Het verdienmodel van Katrien

Katrien heeft een eigen bedrijf en nu haar kinderen het huis uit zijn zou ze meer uren willen werken. Door leeftijdsdiscriminatie en haar ervaring als zelfstandig ondernemer blijkt een tweede baan zoeken lastig.

Zou je iets meer over jezelf willen vertellen?

Ik ben Katrien Varenhorst, 52 jaar en ik ben zelfstandig ondernemer. Samen met mijn echtgenoot heb ik een keukenstudio. In 2007 hebben we dat bedrijf samen doorgestart waarna ik mijn betaalde baan bij een brancheorganisatie heb opgezegd om mede-eigenaar te worden. Voor het bedrijf doe ik alles wat niet met het bouwen, verbouwen en ontwerpen van keukens te maken heeft. Dus ik heb contractbesprekingen met leveranciers, ik onderhoud het klantcontact, zet filmpjes op social media, maak foto’s, maar schrijf ook facturen en doe de administratie.

Hoeveel uur per week werk je momenteel?

Met het bedrijf gaat het heel erg goed, ik werk daar nu 2,5 dag in de week. Onze twee kinderen van 19 en 20 jaar zijn nu uit huis, waardoor er wel een gat is ontstaan. Ik zou daarom graag meer willen werken, maar ik merk dat dat lastig is omdat ik al zolang een eigen bedrijf heb. Ik zou het liefste buiten mijn eigen bedrijf een extra baan zoeken, zodat ik niet afhankelijk ben van het succes van ons eigen bedrijf: dat is soms een onzeker bestaan.

Zijn er nog andere redenen waarom je meer zou willen werken?

Het is tweeledig. Het is deels om een voorbeeld te zijn voor mijn dochter. Ik zou graag naast ons eigen bedrijf een andere functie hebben, om haar te laten zien dat ik ook dingen buiten ons eigen bedrijf doe. Dat doe ik nu ook wel, maar niet in betaalde functie. Daarnaast wil ik financieel onafhankelijk zijn. Als zelfstandig ondernemer geldt dat je bijna geen sociaal vangnet hebt. Dan is het denk ik ook goed om soms uit te gaan van het worst case scenario: wat als het fout gaat en er iets gebeurt? Dan moet je wel voor jezelf kunnen zorgen.

Had je ook voor de kinderen het huis uit waren al de wens om meer te werken?

Dat gevoel is gegroeid met het groter worden van de kinderen, niet specifiek sinds ze het huis uit zijn. Wanneer je kinderen zelfstandig worden merk je als moeder dat je niet meer zo nodig bent. Ik ben nooit echt een stay-at-home mum geweest maar ik realiseerde me wel dat ik altijd een hele grote zorgtaak heb gehad naast het runnen van ons bedrijf. Dan vraag je je op een gegeven moment wel af: En nu? Hoe zit het met mij?

Zijn er andere drempels geweest in je carrière waardoor je niet meer bent gaan werken?

Er wordt nu heel hard geroepen vanuit de politiek dat leeftijdsdiscriminatie niet mag maar het gebeurt natuurlijk wel. Daar loop ik nu tegen aan. Het lastige is dat dit niet uitgesproken wordt, het is ontastbaar. Ik verkeer in een luxe positie, want ik heb werk en verdien genoeg. Maar die leeftijdsdiscriminatie demotiveert me wel. Mensen verwachten dat vrouwen onafhankelijk zijn en hun eigen geld verdienen maar ik denk wel eens: ik wil heel graag meer werken, maar hoe dan? Daarnaast merk ik ook dat het feit dat ik al 14 jaar een achtergrond heb als zelfstandig ondernemer, als ingewikkeld of lastig wordt ervaren. Ik heb na sollicitaties een aantal keer teruggekregen: je bent zelfstandig ondernemer, als jij in loondienst komt werken word je niet gelukkig van onze hiërarchie.

Denk je dat de WerkUrenBerekenaar je kan helpen in de keuze om meer te gaan werken en hoe?

De WerkUrenBerekenaar beloofde heel wat van tevoren, want het zei dat het inzichtelijk kon maken waar je staat als je een verschillend aantal uren werkt. En dat deed het ook! Het gaf duidelijk aan wat het financiële verschil is en hoe je financiën eruit zien wanneer je meer of minder gaat werken. In die zin was het verhelderend. In mijn geval kan het ook juist ongunstig zijn omdat de kans bestaat dat mijn zelfstandigenaftrek verdwijnt als ik een baan erbij heb. Misschien is een extra baan zoeken niet de manier om meer te gaan werken. Dan kan ik me wellicht beter richten op mijn eigen bedrijf en daar binnen zorgen voor een extra verdienmodel.

Nu je de WerkUrenBerekenaar hebt ingevuld, denk je nu ook meer te gaan werken?

Volmondig ja! De WerkUrenBerekenaar heeft in ieder geval inzichtelijk gemaakt dat het loont ergens meer tijd in te stoppen. Of dit nou als zelfstandig ondernemer direct wat oplevert is de vraag. Maar ik geloof erin dat alles wat je aandacht geeft, groeit. In die zin was het een eyeopener, dat het iets oplevert als ik 4 of 4,5 dagen ga werken. In mijn geval moet ik die tijd dus misschien gaan investeren in het eigen bedrijf. Dat is de basis van wat we hebben.

De WerkUrenBerekenaar

Wil jij ook weten wat meer of minder uren werken jou oplevert?

Doe de WerkUrenBerekenaar