Het verdienmodel van David

David wil met de komst van zijn eerste kind graag minder gaan werken aankomend jaar. Zijn werkgever vindt dit waarschijnlijk geen probleem, hij vraagt zich alleen af hoeveel hij aan inkomen overhoudt. Om hierachter te komen, vulde hij de WerkUrenBerekenaar in.

Zou je iets meer over jezelf willen vertellen?

Ik ben David en ik ben 35 jaar oud. Samen met mijn vriendin woon ik in Amsterdam en we verwachten in september ons eerste kindje. Ik werk bij een een grote HR-dienstverlener in de IT, als lead data scientist. Dat betekent dat ik de data scientists in verschillende teams aanstuur en ervoor zorg dat we met zijn allen de juiste kant op bewegen als het gaat om data science en kunstmatige intelligentie.

Hoeveel uur werk je op dit moment?

Ik werk op dit moment 36 uur, wat niet geheel standaard is binnen het bedrijf. De meeste mensen werken 40 uur in de week. Maar toen ik van mijn vorige baan bij deze HR-dienstverlener kwam werken, vond ik het fijn om eens in de twee weken een extra dag weekend te hebben.

Heb je er bewust voor gekozen om 36 uur in de week te werken?

Toen ik bij mijn vorige baan begon, had ik niet echt stilgestaan bij deze optie. Ik had wel een aantal collega’s die minder werkten en door hen leek het me al langer aantrekkelijk om een halve dag per week vrij te zijn. Alleen heb ik dit bij mijn vorige werkgever nooit aangekaart. Toen ik van baan wisselde kon ik opnieuw voor mezelf verzinnen wat ik nou echt wilde en heb direct geregeld dat ik 36 uur kon werken.

Hoe combineer je op dit moment je thuis- en werksituatie?

In de huidige tijd van de pandemie is dat iets anders dan normaal, maar ik probeer wel een hele duidelijke grens te trekken tussen wanneer ik wel en niet werk. Ik merk dat mijn agenda zich heel makkelijk en snel vult, dus ik laat het niet toe dat er afspraken overvloeien in mijn vrije dagen. Daar ben ik voor mezelf ook streng in en gelukkig lukt dat goed in mijn huidige baan.

Waarom zou je minder willen gaan werken?

Ik wil graag minder werken omdat ik en mijn vriendin samen ons eerste kindje verwachten en ik natuurlijk ook de zorg wil dragen. Daarom wil ik in totaal vier dagen gaan werken, dus van 36 uur naar 32 uur. Mijn vriendin werkt dan ook 32 uur en zo hebben we twee dagen waarop we thuis zijn en drie dagen waarop het kindje naar de opvang kan.

Hoe reageerde je werkgever en omgeving toen je vertelde dat je minder wil gaan werken?

Ik heb mijn werkgever hier nog niet over gesproken, maar ik vermoed dat dit geen probleem gaat zijn. Misschien ook omdat ik al vanaf 36 uur kom en de stap dan relatief klein is. Ik heb het genoemd bij vrienden en dergelijke, als je het hebt over het kindje en de toekomst. Zij vonden dat vrij voor de hand liggen en het riep geen vragen op. Ik denk dat mensen daar best wel begripvol tegenover staan.

Je hebt de tool ingevuld, hoe was dat?

Ik heb de tool ingevuld nadat ik had besloten minder te gaan werken. Ik wilde alle inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten, om een idee te krijgen van wat er financieel gaat gebeuren als ik minder ga werken. Daarvoor had ik ook al mijn eigen excel sheet gemaakt met berekeningen, omdat we naar een koophuis aan het kijken waren. Ik vond het erg leuk om de tool in te vullen, omdat die doortastender was dan mijn eigen berekeningen. Daarnaast had ik geen rekening gehouden met inkomstenbelastingen en pensioenpremie. De tool liet zien dat ik iets minder zou verdienen, dan wat ik zelf had berekend.

Wat zijn, na het invullen van de tool, de vervolgstappen die je gaat nemen om minder te gaan werken?

Het gesprek aangaan met mijn werkgever, dat is het eerste en enige dat mij nog te doen staat. Dus daar ga ik nu mee aan de slag!

De WerkUrenBerekenaar

Wil jij ook weten wat meer of minder uren werken jou oplevert?

Doe de WerkUrenBerekenaar